ШОФьОРИ


Новелата "Шофьори", строго погледнато, е първата ми по-обемна белетристична творба. Написах я "на един дъх", през 1993 г. Като студентка по право трябваше да присъствам на няколко административни дела, но поради разсеяност попаднах на наказателно дело, за убийство. Вече имах опит с документалната повест "Миналото в мен" - да превръщам действителността в художествено произведение... и превърнах съдебните протоколи в новела... Исках да напиша още криминални истории и да ги издам като сборник, но... адвокатската ми практика бе в областта на гражданското право, а там вълнуващите истории не са много. Не написах други новели и "Шофьори" стана първата ми книга, която съществува само в електронен вариант на сайта на издателство LiterNet.


 
Шофьори

Слънцето още беше високо и още прежуряше, но денят вече си отиваше и идващата вечер обещаваше хлад. Хлад – за напуканата суха земя, за пожълтялата трева, за изгорелите листа на дърветата. И за хората – изнурени от дългия ден, потни, лепкави, непоносими за себе си… Хлад – за уличните котки, търсещи храна в нажежените контейнери и за глутниците псета, скрити в храстите на парка.
Най-хубавите часове на деня – когато той още не си е отишъл и нощта още не е дошла. Когато хората се прибират, измиват от себе си праха и умората, захвърлят страха, стреса, гонитбата – на пари, кариера, обществено положение и всичко онова, което ги прави винтчета в машината, наречена “общество” – и остават просто хора. Същества, сгушени в уюта на дома си, както котката в контейнера и кучето под храста, и усещат топлината на близките си, вдъхваща енергия – най-после топлината, заради която денят е изсмукал енергията им.


Галерия


Свържете се с мен


моб: (359) 899-27-10-78

Ел. поща:
gabrielle@mail.bg
gabrielazaneva@gmail.com